Bloggaren måste börja med att länka till äkta hälftens blogg. Tycker att det inlägget slår huvudet på spiken!

Bakgrunden är en essä skriven av Ilkka Malmberg i HS. Han känner sig tydligen klämd och otillräcklig! Varför det. Jo, därför att det inte lyckas omfatta och förstå sig på  ”högkultur” så mycket man tydligen borde.

Har bloggaren motsvarande problem? Nej! Gillar inte ens termen högkultur. Kultur är väl vad man gillar och tycker om. Ska sedan någon komma och förklara vad man borde gilla? Nej tack!

Varför bry sig och skriva detta inlägg? Jo, därför att bloggaren jobbar i en skola!

Jag ser inget hinder mot man att inom modersmålet och de främmande språken behandlar världslitteraturens stora verk. I länder som Storbritannien och Ryssland lär man satsa en hel del på detta. Inom musiken kan man gott presentera och lyssna på de stora kompositörernas verk, inom konstfostran kan man ta upp olika inriktningar och konstnärer. Allt detta är finemang. Är man intresserad, kan detta leda till ett livslångt intresse. Bra så! Hur är det om entusiasmen läraren eventuellt känner inte smittar av sig? Då är det väl någon form av kulturevolution vi ser. Vi människor mår bra och utvecklas av ett brett kollektivt intressespektrum.

Dessutom har jag alltid haft för mig att ”högkulturen” tolkas för snävt. Kunskap inom vetenskap borde inbegripas! Den som jobbar hårt med sin vetenskap, har kanske inte tid att sitta med en tegelsten om ryska krig mot Napoleon för länge sedan. Man blir inte ”sämre” för det. Bloggaren har alltid irriterats av inställningen att fysik är någonting materiellt och banalt, medan ”högkulturen” på något sätt är förfinad och förnäm.

Nej, jag skäms inte för min kultursyn. Jag bara tolkar den vidare än mången annan.